Bevalling

Bevalling
De geboortedag van jullie kind is heel speciaal, bijzonder en een flinke klus. Elke bevalling verloopt anders en wij zijn ervoor om de bevalling zo goed mogelijk te begeleiden. Een gezond kind en een gezonde moeder is het allerbelangrijkst.
Voorbereiding
D

aarbij vinden wij het ook belangrijk dat er met een goed gevoel teruggekeken kan worden op het verloop van de bevalling. Een goed verloop van de bevalling kan worden bevorderd door een goede voorbereiding. Een goede start is vertrouwen hebben in jezelf, de zwangerschap en de mensen die ondersteunen tijdens de bevalling. Door je bewust voor te bereiden en onzekerheden uit te spreken, voorkom je angst en onwetendheid.

Rond 32 weken nemen wij extra tijd tijdens het spreekuur om de bevalling te bespreken, mogelijk willen jullie gebruik maken van een geboorteplan. Een geboorteplan is een document waarin je verwachtingen en wensen rondom de bevalling beschrijft.

Jullie zijn ook uitgenodigd voor onze voorlichtingsavond die gegeven wordt in samenwerking met de gynaecologen van het Spaarne Gasthuis. Je kan je voor deze avond aanmelden op de site van Rondom.

Bij 36 weken nemen we met elkaar door wanneer het belangrijk is dat je ons belt als je bevalling begint. Vergeet niet dat je ons altijd mag bellen bij ongerustheid.

Bij ons kun je online jouw persoonlijke geboorteplan opstellen. Deze wordt na het opstellen direct naar je e-mail verstuurd en wij ontvangen een kopie van jouw geboorteplan zodat we direct op de hoogte zijn.

Plaats
D

e bevalling begint altijd thuis. De geboorte van het kind moet zich eerst aandienen door de komst van de weeën of door het verlies van vruchtwater. De plek waar jij uiteindelijk gaat baren, beslis je zelf, als het medisch verantwoord is. Het moet een plek zijn waar jij je veilig voelt. Dit is voor de ene vrouw thuis en voor de andere in het ziekenhuis. Indien er geen medische redenen zijn zullen wij thuis of in het ziekenhuis (poliklinisch) de bevalling begeleiden. Indien complicaties optreden dan zullen wij zorgen voor een goede overdracht naar de gynaecoloog of kinderarts. Zolang de zwangerschap ongecompliceerd verloopt en de bevalling zich na 37 weken en vóór de 42 weken aandient mogen jullie zelf beslissen waar jullie willen gaan bevallen. Hierbij heb je de keuze tussen thuis bevallen of poliklinisch bevallen in het ziekenhuis.

Als er complicaties zich tijdens de baring voordoen beslissen wij altijd naar het ziekenhuis te gaan. Het is wel goed om met beide opties rekening te houden, dat houdt in dat je bij 37 weken een kraampakket van de verzekering in huis hebt en het bed waar je mogelijk bevalt op maximaal de eerste verdieping staat. Ook is het goed om een “vluchttas” klaar te hebben staan voor het geval je onverwacht toch naar het ziekenhuis moet. Oefen voor de bevalling ook altijd hoe de maxicosi veilig in de auto geplaatst moet worden. Mocht het zijn dat het niet mogelijk is om in het Spaarne Gasthuis (locatie Zuid) te bevallen dan wijken wij uit naar het Spaarneziekenhuis te Hoofddorp of het Rode Kruis ziekenhuis te Beverwijk.

Rondom is het samenwerkingsproject van het Spaarne Gasthuis en de verloskundigenpraktijken in Haarlem. Samen organiseren we een informatieavond met als thema: de bevalling en het kraambed.

Contact

Vanaf de 37e zwangerschapsweek mag je thuis – of op eigen verzoek in het ziekenhuis – bevallen. Het is dan niet meer te vroeg. Bloed-en slijmverlies, vruchtwaterverlies en weeën (regelmatige samentrekkingen van je baarmoeder die pijnlijk zijn) zijn de signalen die er op wijzen dat de bevalling op gang is of op gang gaat komen. Niet in alle gevallen is er bij deze signalen direct aanleiding om te bellen. Weeën kunnen in het beginstadium weer verdwijnen; bij een beetje bloed en slijmverlies kan de bevalling ook nog wel een week op zich laten wachten.

Wanneer bel je ons?

Als je voor de 37e week weeën hebt of bloed en slijm of vruchtwater verliest.

Na de 37e zwangerschapsweek en voor de 42e zwangerschapsweek:

  • Bij helderrood bloedverlies dat niet slijmerig is en meer is dan een maandverband vol. Een beetje bloedverlies bruin of rood is normaal dat komt door het weker worden van de baarmoedermond.
  • Bij vruchtwaterverlies (vang wat op in een potje en bewaar dat):
    • Als het groen of donkerbruin is bellen zodra je dat merkt.
    • Als het hoofd van het kindje nog niet is ingedaald. We benoemen dit op het spreekuur.
    • Bij helder (wit/kleurloos of wat rossig) vruchtwater ’s nachts, bel dan in de ochtend. Breken de vliezen overdag dan kun je ons direct bellen.
  • Als je voor de eerste keer gaat bevallen bel je ons als je gedurende een uur regelmatige weeën hebt die elke drie minuten terugkomen en een minuut aanhouden.
  • Als je al eerder bevallen bent bel je ons als je zelf het idee hebt dat je weeën steeds sterker en regelmatiger worden en je iemand nodig hebt.

NB Zijn je vliezen gebroken en heb je geen weeën, dan mag je niet in bad. Douchen is in dat geval geen probleem.

Heb je vragen over je bevalling?
Tips
O

m goed en vlot te bevallen heb je goede weeën nodig en om die te krijgen moet je je veilig voelen en vertrouwen hebben in het proces. Dus bij onzekerheid bel je ons. Zeker als je voor de eerste keer gaat bevallen, kan de bevalling lang duren. De weeën zullen – na een periode van onzekerheid of dit het nu is – steeds vaker komen en pijnlijker worden. Als er regelmaat in komt, om de 4-5 minuten en als de wee zelf ongeveer 60 seconden aanhoudt zal de ontsluiting waarschijnlijk beginnen. Dit ontsluitingsproces zal – na elkaar steeds sneller opvolgende en steeds pijnlijker weeën – eindigen in een periode vrijwel zonder pauzes, waarna de persdrang zal beginnen. 

Zoek een rustige omgeving

Zorg voor een rustige ademhaling (door de neus in-,door de mond langzaam uit) en adem richting je buik

Zorg ervoor dat het lekker warm is (evt. sokken en kruik)

Neem een warme douche of bad (dit laatste alleen wanneer de vliezen niet gebroken zijn, anders in overleg met ons)

Angst voor pijn en vechten tegen weeën werken remmend

Probeer de pijn te zien als iets functioneels: de weeën zijn nodig om de baarmoedermond te openen, zodat het kind eruit kan!

Heb vertrouwen in eigen kunnen!

Zorgaanbod
Bekijk ons zorgaanbod.
Praktijk
Bekijk hier onze praktijk.
Team
Ontdek ons team