023 532 0434

Badbevalling

Sinds jaren is het mogelijk om in bad te bevallen, hierin hebben wij ook ruime ervaring.

Bevallen in warm water

Bevallen in warm water wordt door veel vrouwen als positief ervaren. Het warme water geeft je tijdens de ontsluiting steun, omhult en ontspant. Door het warme water kan je de steeds sterker wordende weeën beter opvangen. Ook tussen de weeën door gaat ontspannen beter, waardoor er meer energie overblijft voor de geboorte.

Wij willen je als verloskundigen de mogelijkheid bieden om in bad te bevallen en werken hier graag aan mee.

© BARENSENBERKEN

De voordelen van een badbevalling op een rijtje:

 • Ontspannende werking, hoe meer je ontspant, hoe meer endorfine je lichaam aanmaakt. Deze natuurlijke pijnstiller zorgt dat je de weeën beter op kunt vangen. Hierdoor verloopt de ontsluiting over het algemeen sneller.
 • Verzachtende werking, het warme water werkt als een natuurlijke manier van pijnstilling. Een badbevalling wordt tevens aangeraden als je rugklachten, bekkenklachten, en/of andere lichamelijke ongemakken ervaart.
 • Bewegingsvrijheid, in het water kan je gemakkelijk bewegen en van houding wisselen. Daarnaast kun je in elke houding zachtjes wiegen, wat het makkelijker maakt je bekkengebied te ontspannen en los te laten.
 • Afgebakende ruimte, het bad is jouw ruimte of cocon. Comfortabel, warm en veilig.
 • Geleidelijke overgang, voor de baby is de overgang naar onze wereld meer geleidelijk. In het water voelt het nog geen kou en worden de licht- en geluidsprikkels gedempt.

Goed om te weten:
Het is handig om vanaf 37 weken een bevalbad in huis te hebben.

Voorbereidingen

© BARENSENBERKEN

Controleer ook of de vloer/verdieping van jullie huis geschikt is voor een gevuld bevalbad. Met name oudere huizen of bevallen op de eerste verdieping kan soms een probleem zijn. Onze voorkeur gaat uit naar de begane grond of de eerste verdieping voor een badbevalling.

Stap pas in het bad als de weeën zwaarder worden. Dan kan het ontspannende en pijn verlichtende effect van water optimaal zijn werk doen.

Als je vliezen al gebroken zijn mag je pas in bad wanneer je sterke weeën hebt. Overleg in deze situatie voor je in bad stapt altijd eerst met ons.

Oefen samen van te voren met het opzetten, vullen en legen van het bad. Controleer op welke kraan de slang van de vulslang goed past.

Bevallen in het Spaarne Gasthuis bevalbad is alleen mogelijk als alles goed gaat met jou en de baby. Als er medische ingrepen nodig zijn tijdens de geboorte, de bevalling wordt overgedragen aan het ziekenhuis dan is bevallen in het bevalbad helaas niet meer mogelijk.
Pin je daarom niet vast op een badbevalling. Zie het als één van de vele mogelijkheden die tot je beschikking staan als de situatie het toelaat.

© BARENSENBERKEN

© BARENSENBERKEN

Benodigdheden

Om in bad te kunnen bevallen met je een geschikt bevalbad hebben. Deze kan je huren of kopen, wij geven de voorkeur voor het grote(re) model bad gezien je bewegingsvrijheid tijdens het opvangen van de weeën.

Daarnaast is het handig om:

 • Een bed of bank naast het bad te hebben staan vanwege de mogelijkheid tijdens of na de bevalling uit bad te kunnen gaan.
 • Een badthermometer in huis te hebben om de temperatuur van het badwater goed in de gaten te kunnen houden.
 • Voldoende (grote) handdoeken en eventueel een badjas bij de hand te hebben.
 • Een zeil voor onder het bad, om de vloer te beschermen.
 • Een (grote) schaal om de placenta in op te vangen in bad.
 • Een zwemkleding voor de partner mocht hij/zij ook in het bad willen.
 • Een oogmasker voor het bevalbad in het ziekenhuis, hier kan het licht in de badkamer helaas niet worden gedimd of uit.

Er is veel geschreven over badbevallingen, wij begeleiden gemiddeld 60 badbevallingen per jaar en zijn hierin dus getraind en zeer ervaren. Mocht je meer willen lezen kijk dan op Kiind of onderstaande sites.

Bronnen: www.oerbron.nl, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3982045/, https://kiind.nl/7-voordelen-van-een-badbevalling/
Foto’s: www.barensenberken.nl.
 De foto’s zijn geplaatst met toestemming van de fotograaf en en ouders, de foto’s mogen NIET door derden gebruikt worden.