023 532 0434

CORONA

Ben je net in verwachting? Volop in verwachting of net kersverse ouder? lees dan hier wat het coronavirus (COVID-19 of de corona-pandemie) voor jouw situatie betekent.

Op 13 maart 2020 zijn door de Nederlandse Organisatie van Verloskundigen (KNOV) maatregelen genomen betreffende het coronavirus. Dit om de kans op besmetting zo klein mogelijk te houden, zowel voor jou als voor ons als zorgverleners. De maatregelen zullen gelden tot nader bericht vanuit onze beroepsorganisatie de KNOV.

Als verloskundigen zijn wij door deze maatregelen anders gaan werken. Dit heeft invloed op de zorg die we verlenen en het contact tijdens de zwangerschap en de kraamtijd. Voor ons is dit ook een ongewone en vervelende situatie. Wij hopen dat deze maatregelen zo kort mogelijk duren en we danken jullie oprecht voor het begrip.

Uiteraard kunnen jullie blijven rekenen op onze maximale inzet. We staan dag en nacht voor jullie klaar en zijn 24 uur per etmaal telefonisch bereikbaar. We geven nu een overzicht van de genomen maatregelen.

Algemeen

 Voor gezonde zwangeren en baby’s (zowel in de buik als pasgeboren) vormt het virus geen grotere bedreiging dan voor andere personen. Tot nu toe is er geen zwangere vrouw bekend bij wie de baby in de baarmoeder het coronavirus al heeft gekregen, ook niet bij de bevalling. Baby’s in de baarmoeder en na de bevalling zijn onderzocht op het coronavirus. Het virus zat niet in het vruchtwater, het navelstrengbloed, de keel van de baby en ook niet in de borstvoeding. Wel kan een besmette moeder na de bevalling de baby infecteren. Mocht dat het geval zijn, het is dan ook ten alle tijden belangrijk om de hygiënemaatregelen van het RIVM op te volgen.

Uit onderzoek blijkt dat gezonde zwangere vrouwen met het coronavirus niet vaker een miskraam hebben dan niet-besmette vrouwen. Over de kans op een vroeggeboorte is op dit moment nog niets concreets te zeggen.

Borstvoeding door vrouwen met corona kan veilig worden gegeven. Het blijkt dat het virus niet via moedermelk wordt overgedragen. Mocht deze uitzonderlijke situatie zich voordoen, dan zijn extra voorzorgsmaatregelen nodig.

De verloskundige controles

Ook deze verlopen momenteel bijna weer als normaal. We geven hieronder weer op welke wijze. 

De intake / eerste afspraak
Ben je net in verwachting, meld je dan online aan of bel de praktijk. De intake kan telefonisch of per videogesprek plaatsvinden maar als je graag langs wil komen dan ben je met een mondkapje van harte welkom. Alle belangrijke informatie komt aan de orde, de urgente medische afspraken worden ingepland en er is genoeg tijd voor alle overige vragen.

 Wil je zien hoe wij via videobellen contact hebben, kijk dan op https://www.zwangerenportaal.nl/video-consult-met-verloskundige.

Dit is het zwangerschapsportaal waarvoor je bent uitgenodigd na je aanmelding bij onze praktijk.

Vervolgcontroles
Kom niet zonder afspraak naar de praktijk. Heb je koorts (gelijk aan of hoger dan 38,0 graden, rectaal gemeten) EN heb je luchtwegklachten OF hoest je veel: neem dan telefonisch contact op met je huisarts of met ons. Ook als je naaste familieleden Covid-klachten hebben vragen wij jullie niet langs te komen maar eerst met ons te overleggen.

Op de praktijk kom je voor de medische checks (bloeddruk, onderzoek buik en eventueel bloedafname). Hierbij kunnen wij de 1,5m niet altijd in acht nemen. Onze vraag aan jullie is of je deze afspraak een mondkapje wil meebrengen en dragen als je op de praktijk bent, ook wij als verloskundigen dragen altijd een mondkapje tijdens de afspraak. We bespreken al je vragen en geven we informatie. Ook het gesprek over de bevalling (geboorteplan) doen we op de praktijk of via beeldbellen.

Vanaf begin juni 2021 zijn partners en grote Broers & zussen weer welkom op de praktijk. Er mogen maximaal 2 extra personen mee naar de afspraak, let op deze extra personen horen wel uit hetzelfde huishouden te komen en personen >13jr vragen wij een mondkapje te dragen.

De meeste ingeplande zwangerschapscontroles gaan weer gewoon door. We bekijken samen met jullie wat verstandig is. Wanneer we een controle op de praktijk willen omzetten naar een telefonische afspraak, dan bellen we je hierover van tevoren op. Het is goed om te weten dat wij jullie ook anoniem kunnen bellen als wij in de dienst zijn en contact met je zoeken.

Kom op tijd naar de controle, maar niet te vroeg. Het liefst hebben we geen of maar één persoon in onze wachtkamer om de 1,5m afstand onderling te kunnen waarborgen. Zitter er al twee dames in de wachtkamer dan vragen wij jou even buiten te wachten.

We vragen je met nadruk een mondkapje te dragen, voor jullie veiligheid maar ook onze veiligheid. Zo voorkomen wij dat we in quarantaine moeten als een client later toch besmet blijkt te zijn met Corona. 

 

Echografie

Echo’s worden gemaakt op de Schoot, zowel de medisch noodzakelijke echo’s zijn: de termijnbepaling rond 10wkn, de echo rond de 20ste-week en de diagnose-echos.

Op de website van de Schoot is zichtbaar hoe de regels daar op dat moment gelden, heb je vragen of wil je advies dan is de Schoot daarvoor te bereiken. 

Pretecho’s op eigen verzoek zijn ook mogelijk. 

Wij vragen jullie gedurende de echo een mondkapje te dragen. Neem zelf een mondkapje mee. Dit geldt ook voor de partner. De echoscopiste zal ook een mondkapje dragen

 

 

 

 

 De Bevalling

Onder onze begeleiding heb je, zoals gebruikelijk, de keuze om thuis of in het ziekenhuis te bevallen. Hierbij kan je ook nog steeds kiezen of je in bad wil baren of niet. Indien daar verandering in komt, brengen we jullie zo snel mogelijk op de hoogte. 

Wel is er een dringend verzoek voor de partner om een eigen mondkapje te dragen als de hulpverlener op de kamer is. De verloskundigen zullen tijdens de baring ook een mondkapje dragen.

Wanneer je poliklinisch gaat bevallen (in het ziekenhuis) mag je bij de geboorte voorlopig je partner en één persoon extra meenemen zoals een doula, vriendin of geboortefotograaf. Deze maatregel geldt voor zowel thuis als voor het hele ziekenhuis in Haarlem, er mogen helaas geen wachtenden in het gebouw aanwezig zijn of visite na de bevalling naar het ziekenhuis komen. Verder is het belangrijk om te weten dat degenen die bij jouw bevalling aanwezig zijn, klachtenvrij zijn.

De badbevalling is vanaf heden (mei 2020) wel weer mogelijk, zowel thuis als in het ziekenhuis.

De kraamtijd

Je kunt blijven rekenen op de zorg van een kraamverzorgende. De kraamzorg vraagt jullie om géén kraambezoek te plannen op het moment dat de kraamverzorgende en/of verloskundige bij jullie thuis aanwezig is. Dit om (sociale) contacten zoveel mogelijk te voorkomen en de kans op besmetting zo laag mogelijk te houden.

Het wordt geadviseerd om de komende tijd in de eerste weken zo min mogelijk kraambezoek te ontvangen. Mocht je dit toch wensen, dan alleen wanneer het bezoek geen ziekteverschijnselen heeft.

Onze visites aan huis vinden weer plaats als die medisch noodzakelijk zijn. We houden in de kraamweek regelmatig contact, telefonisch of per videogesprek. Wij komen ook twee keer langs in het kraambed om jullie en jullie prachtige baby in real life te zien. 

Tot slot

De manier waarop we de komende tijd moeten werken staat ver af van onze visie over een betrokken en persoonlijke verloskundige zorg. Helaas is het nodig om tijdelijk deze strenge maatregelen in te voeren. We hopen op jullie begrip. Bij nieuwe veranderingen zullen we jullie via een persoonlijke mail op de hoogte brengen. Wijzigingen zullen we ook via onze website melden en via Instagram @verloskundigenbolwerk .

Mocht je meer betrouwbare informatie zoeken over coronavirus in de zwangerschap, kijk dan op “de verloskundige”.

Is je zwangerschapscursus komen te vervallen en wil je je toch online gaan voorbereiden dan zie je hieronder enkele tips die we voor jullie op een rijtje hebben gezet:

 

Samen Bevallen (also in English!) ONLINE
Op heel veel plaatsen in het land worden er interactieve live streams en webinars aangeboden, www.samenbevallen.nl

Bevalwijzer (also in English!)  ONLINE
Online of privé cursus thuis vanaf €55 voor 17 lessen. www.bevalwijzer.nl

Online Geboorte Academie ONLINE
€57, of inclusief vragensessie €97, www.onlinegeboorteacademie.nl

Studio Mama Flow Haarlem ONLINE
Yoga aan via ZOOM, proefles €10, losse les €17, of koop een rittenkaart, www.studiomamaflow.nl

Yoga Kleverpark Haarlem ONLINE
Yoga aan online, 10 lessen incl. een partnerles €155,-,  www.yogastudiokleverpark.nl

Zwangerencursus Jessica van Eenige Haarlem ONLINE
Nu online en privé aan 2 personen, 4 lessen a 2u €160, www.zwangerencursus.nl

Mindful Zwanger & Bevallen ONLINE

Normaal €197,- voor 8 lessen, nu online en speciale prijs vanwege Corona: €49,97, www.mindfulzwangerenbevallen.nl

Ostara ONLINE

Een online bevalcursus (alles over de bevalling dus) of een complete online zwangerschapscursus (naast bevallen, ook over zwangerschap, kraamtijd en babyvoeding) www.ostarazwangerschapscursus.nl

Baby op komst ONLINE

De cursus “Goed Voorbereid Bevallen” bevat 14 video’s en 10 downloads en 6 maanden toegang (€74,95). De online bevalcursus “HypnoBirthing” bevat 14 video’s en 8 downloads en 6 maanden toegang (€97), www.babyopkomst.tv

Belly Buddy ONLINE
Alle cursussen via een LIVE STREAM te volgen (maar ook privé te boeken), thuis via je eigen computer of mobiel. Zolang de corona-maatregelen van kracht zijn, is er virtueel mogelijkheid om te helpen voorbereiden op de bevalling. Ook individuele sessies zijn via deze Live Stream mogelijk. Hypnobirthing, eendaagse geboortereis, opfriscursus… www.bellybuddy.nl

Hypnobirthing Muchamama (also in English) ONLINE
Meerdere opties: Online&Live GROEP cursus (maximaal 4 stellen), Online&Live PRIVE cursus (1 op 1 met docente), Online&live SOLO cursus (maximaal 5 vrouwen) www.muchamama.nl

Colour Your Cloud ONLINE
“Jouw bevalling in jouw handen” (€47 voor 11 videolessen, werkbladen, visualisaties, checklist partner, 9 maanden toegang) en minicursus ‘Rust en ritme met je baby’ (€27) zie www.colouryourcloud.com

Zwngr! ONLINE
Online cursus, voor €6,99 per maand toegang tot de hele cursus, zie www.zwngr.nl

Via Mama ONLINE
15 lessen online voor €90 door een verloskundige. Om je voor te bereiden op de bevalling maar ook op het gehele moeder-en vaderschap, zie www.viamama.nl

Kiind ONLINE
Online cursus ‘Borstvoeding’ (aanbieding! €119) en ‘Wat baby’s nodig hebben’ (€197) zie www.kiind.nl