023 532 0434

CORONA

Ben je net in verwachting, volop in verwachting of net kersverse ouder, lees dan hier wat het coronavirus (COVID-19 of de corona-pandemie) voor jouw situatie betekent.

Op 13 maart zijn door de Nederlandse Organisatie van Verloskundigen (KNOV) maatregelen genomen betreffende het coronavirus. Dit om de kans op besmetting zo klein mogelijk te houden, zowel voor jou als voor ons als zorgverleners. De maatregelen zullen gelden tot in ieder geval vanaf 29 september 2020.

Als verloskundigen zijn wij door de maatregelen anders gaan werken. Dit heeft invloed op de zorg die we verlenen en het contact tijdens de zwangerschap en de kraamtijd. Ook voor ons is dit een ongewone en vervelende situatie. Wij hopen dat deze maatregelen zo kort mogelijk duren en we danken jullie oprecht voor het begrip.

Uiteraard kunnen jullie blijven rekenen op onze maximale inzet. We staan dag en nacht voor jullie klaar en zijn 24 uur per etmaal telefonisch bereikbaar. We geven nu een overzicht van de genomen maatregelen.

Algemeen

Voor zwangeren en baby’s (zowel in de buik als pasgeboren) vormt het virus geen grotere bedreiging dan voor andere personen. Tot nu toe is er geen zwangere vrouw bekend bij wie de baby in de baarmoeder het coronavirus al heeft gekregen, ook niet tijdens de bevalling. Baby’s in de baarmoeder en na de bevalling zijn onderzocht op het coronavirus. Het virus zat niet in het vruchtwater, het navelstrengbloed, de keel van de baby en ook niet in de borstvoeding. Wel kan een besmette moeder na de bevalling de baby infecteren. Mocht dat het geval zijn, dan is het belangrijk om de hygiënemaatregelen van het RIVM op te volgen.

Uit onderzoek blijkt dat zwangere vrouwen met het coronavirus niet vaker een miskraam hebben dan niet-besmette vrouwen. Over de kans op een vroeggeboorte is op dit moment niets te zeggen.

Borstvoeding door vrouwen met corona kan veilig worden gegeven. Het blijkt dat het virus niet via moedermelk wordt overgedragen. Mocht deze uitzonderlijke situatie zich voordoen, dan zijn extra voorzorgsmaatregelen nodig.

De verloskundige controles

Ook deze verlopen momenteel nog niet als normaal. We geven hieronder weer op welke wijze. 

De intake / eerste afspraak
Ben je net in verwachting, meld je dan online aan of bel de praktijk. De intake zal dan het liefst telefonisch of per videogesprek plaatsvinden. Alle belangrijke informatie komt aan de orde, de urgente medische afspraken worden ingepland en er is genoeg tijd voor alle overige vragen. 

Wil je zien hoe wij via videobellen contact hebben, kijk dan op https://www.zwangerenportaal.nl/video-consult-met-verloskundige.

Dit is de zogenaamde zwangerschapsportaal waarvoor je bent uitgenodigd.

Vervolgcontroles
Kom nooit zonder een afspraak naar de praktijk. Heb je koorts (gelijk aan of hoger dan 38,0 graden, rectaal gemeten) EN heb je luchtwegklachten OF hoest je veel: neem dan telefonisch contact op met je huisarts of met ons. Ook als je naaste familieleden Covid-klachten hebben vragen wij jullie niet langs te komen maar eerst met ons te overleggen.

Op de praktijk kom je voor de medische checks (bloeddruk, onderzoek buik en eventueel bloedafname). Onze vraag aan jullie is of je deze afspraak een mondkapje wil meebrengen en dragen als je op de praktijk bent, ook wij als verloskundigen dragen een mondkapje tijdens de afspraak. We bespreken al je vragen en geven we informatie. Ook het gesprek over de bevalling (geboorteplan) doen we weer op de praktijk of via beeldbellen.

Neem per 29 september 2020 geen extra personen mee naar de controle, andere familieleden en/of vriendinnen en kinderen mogen ook niet mee. Zij mogen natuurlijk wel aanwezig zijn door middel van videobellen. Je (geboortepartner) is wel welkom met een mondkapje bij de afspraak rond 36wkn waar wij met jullie over de bevalling en jullie geboorteplan willen praten.

De meeste ingeplande zwangerschapscontroles gaan gewoon door. We bekijken samen met jullie wat verstandig is. Wanneer we een controle op de praktijk willen omzetten naar een telefonische afspraak, dan bellen we je hierover van tevoren op. 

Kom op tijd naar de controle, maar niet te vroeg. Het liefst hebben we geen of maar één persoon in onze wachtkamer om de 1,5m afstand onderling te kunnen waarborgen.

Omdat het coronavirus zich kan hechten aan voorwerpen, hebben we boeken, tijdschriften, speelgoed en dergelijke in de wachtkamer verwijderd. Dit is de reden waarom de wachtkamer wat kaal oogt.

We vragen je met nadruk een mondkapje te dragen, voor jullie veiligheid maar ook onze veiligheid. Zo voorkomen wij dat we in quarantaine moeten als een client later toch besmet blijkt te zijn met Corona. 

 

Echografie

Echo’s worden weer allen gedaan op de Schoot, zowel de medisch noodzakelijke echo’s zijn: de termijnbepaling rond 10wkn, de echo rond de 20ste-week en de diagnose-echos.

Alle echopraktijken in de omgeving hebben besloten de partner alleen nog toe te laten bij een echo in verband met bloedverlies, een termijnecho en bij de 20 weken echo. Bij echo’s met een andere reden vragen we je alleen te komen. Natuurlijk is je partner via videobellen welkom deel te nemen aan het onderzoek. 

Pretecho’s blijven nog mogelijk, helaas kom je wel op deze afspraak als zwangere alleen. 

De echoscopiste zal een mondkapje dragen 

Wij vragen jullie gedurende de echo een mondkapje te dragen. Neem zelf een mondkapje mee. Dit geldt ook voor de partner. 

De bevalling

Onder onze begeleiding heb je, zoals gebruikelijk, de keuze om thuis of in het ziekenhuis te bevallen. We hopen dat deze vrije keuze in de huidige situatie mogelijk blijft. Indien daar verandering in komt, brengen we jullie zo snel mogelijk op de hoogte. 

Wel is er een dringend verzoek voor de partner om een eigen mondkapje te dragen als de hulpverlener op de kamer is. De verloskundigen zullen tijdens de baring op bepaalde momenten ook een mondkapje opzetten.

Wanneer je poliklinisch gaat bevallen (in het ziekenhuis) mag je bij de geboorte voorlopig je partner en één persoon extra meenemen zoals een doula, vriendin of geboortefotograaf. Deze maatregel geldt voor zowel thuis als voor het hele ziekenhuis, er mogen helaas geen wachtenden in het gebouw aanwezig zijn. Verder is het belangrijk om te weten dat degenen die bij jouw bevalling aanwezig zijn, klachtenvrij zijn.

De badbevalling is vanaf heden (mei 2020) wel weer mogelijk, zowel thuis als in het ziekenhuis.

De kraamtijd

Je kunt blijven rekenen op de zorg van een kraamverzorgende. De kraamzorg vraagt om geen kraambezoek te plannen op het moment dat de kraamverzorgende en/of verloskundige bij jullie thuis aanwezig is. Dit om (sociale) contacten zoveel mogelijk te voorkomen en de kans op besmetting zo laag mogelijk te houden.

Meer in het algemeen wordt geadviseerd om de komende tijd geen kraambezoek te ontvangen. Mocht je dit toch wensen, dan alleen wanneer het bezoek geen ziekteverschijnselen heeft.

Onze visites aan huis vinden weer plaats als die medisch noodzakelijk zijn. We houden in de kraamweek regelmatig contact, telefonisch of per videogesprek, wij komen ook twee keer langs in het kraambed om jullie en jullie prachtige baby in real live te zien. 

Tot slot

De manier waarop we de komende tijd moeten werken staat ver af van onze visie over een betrokken en persoonlijke verloskundige zorg. Helaas is het nodig om tijdelijk deze strenge maatregelen in te voeren. We hopen op jullie begrip. Bij nieuwe veranderingen zullen we jullie via een persoonlijke mail op de hoogte brengen. Wijzigingen zullen we ook via onze website melden en via Instagram @verloskundigenbolwerk .

Mocht je meer betrouwbare informatie zoeken over coronavirus in de zwangerschap, kijk dan op “de verloskundige”.

Is je zwangerschapscursus komen te vervallen en wil je je toch online gaan voorbereiden dan zie je hieronder enkele tips die we voor jullie op een rijtje hebben gezet:

Cursus in tijden van Corona

Samen Bevallen (also in English!)
Op heel veel plaatsen in het land worden er interactieve live streams en webinars aangeboden, zie www.samenbevallen.nl

Bevalwijzer (also in English!)
Online cursus van €89, ongeveer 4 uur. En, in verband met Corona wordt 15% van het cursusbedrag gedoneerd aan het Rode Kruis, zie www.bevalwijzer.nl

Studio Mama Flow Haarlem
Biedt nu yoga aan via ZOOM in verband met Corona, zie http://www.studiomamaflow.nl/mama-flow

Yoga Kleverpark Haarlem
Biedt nu yoga aan online in verbad met Corona, zie https://yogastudiokleverpark.nl/

Zwangerencursus Jessica van Eenige Haarlem
Nu online in verband met Corona, zie https://www.zwangerencursus.nl/

Mindful Zwanger & Bevallen
Normaal €197,- voor 8 lessen, nu online en speciale prijs vanwege Corona: €49,97, zie www.mindfulzwangerenbevallen.nl

Mind in Geboorte
Er worden online trainingen/meditaties en consulten gegeven. Extra i.v.m. de huidige situatie: gratis online ochtendmeditatie voor zwangeren via Zoom op maandag t/m vrijdag tussen 10.00 en 10.45 uur, zie www.mindingeboorte.nl

Ostara
Een online bevalcursus (alles over de bevalling dus) of een complete online zwangerschapscursus (naast bevallen, ook over zwangerschap, kraamtijd en babyvoeding) http://www.ostarazwangerschapscursus.nl

Baby op komst
De cursus “Goed Voorbereid Bevallen” bevat 14 video’s en 10 downloads en 6 maanden toegang (€74,95). De online bevalcursus “HypnoBirthing” bevat 14 video’s en 8 downloads en 6 maanden toegang (€74,95), zie https://babyopkomst.tv/cursussen-goed-voorbereid-bevallen/

Belly Buddy
Alle cursussen via een LIVE STREAM te volgen, thuis via je eigen computer of mobiel. Zolang de corona-maatregelen van kracht zijn, is er virtueel mogelijkheid om te helpen voorbereiden op de bevalling. Ook individuele sessies zijn via deze Live Stream mogelijk. Hypnobirthing, eendaagse geboortereis, opfriscursus… zie bellybuddy.nl/nl/aanbod/

Hypnobirthing Muchamama
Meerdere opties: Online&Live GROEP cursus (maximaal 4 stellen), Online&Live PRIVE cursus (1 op 1 met docente), Online&live SOLO cursus (maximaal 5 vrouwen), zie https://www.muchamama.nl/hypnobirthing-cursussen-online-live/

Colour Your Cloud
“Jouw bevalling in jouw handen” (€47 voor 11 videolessen, werkbladen, visualisaties, checklist partner, 9 maanden toegang) en minicursus ‘Rust en ritme met je baby’ (€27) zie https://colouryourcloud.com

Zwngr!
Online cursus, voor €5,99 per maand toegang tot de hele cursus, zie www.zwngr.nl

Online Geboorte Academie
€47, of inclusief vragensessie €97, zie https://onlinegeboorteacademie.nl/

Via Mama
15 lessen online voor €90 door een verloskundige. Om je voor te bereiden op de bevalling maar ook op het gehele moeder-en vaderschap, zie www.viamama.nl

Kiind
Online cursus ‘Borstvoeding’ (aanbieding! €99) en ‘Wat baby’s nodig hebben’ (€197) zie www.kiind.nl