023 532 0434

De Kraamtijd

De kraamtijd is een intensieve periode, vooral als je je eerste kind hebt gekregen. Je zal moeten bijkomen van de bevalling, je lichaam zal moeten herstellen van 9 maanden zwangerschap en de bevalling.

De kraamzorg

Iedereen, ook de baby, zal moeten wennen aan de nieuwe situatie. Een periode dus waarin je je rust goed kan gebruiken maar hulp en adviezen ook. Daarom is het heel belangrijk dat er een kraamverzorgende bij jullie aanwezig is tijdens de kraamtijd, die dagelijks een aantal uren bij jullie zal zijn en jullie in raad en daad bij zal staan. Wij  bezoeken jullie in de eerste week ook regelmatig thuis voor controles en verdere begeleiding.

Wij werken samen met de kraamverzorgende. Als alles goed gaat en jullie er vertrouwen in hebben, sluiten wij het contact na ongeveer een ruime week af. Voorlopig blijft ons spoednummer dan nog voor jullie bereikbaar, dus je mag ons nog altijd bellen bij ongerustheid, zorg, klachten of met vragen.

Zo’n 6 dagen na de bevalling, in het kraambed, zal de hielprik en de gehoortest worden gedaan bij de baby, dit is dan tevens het eerste contact met het consultatiebureau. De JGZ, jeugdgezondheidszorg, neemt dan de zorg over voor de gezonde baby. Je zal daar elke maand naar toe gaan voor de controles & vaccinaties, maar hen ook om meer hulp kunnen vragen, als dat nodig is. Het is naast het reguliere consultatiebureau in Haarlem ook mogelijk om naar het antroposofische consultatiebureau te gaan in het Therapeuticum. Kijk vooral wat het beste bij jullie past en wat goed voelt.

Ook als je onder begeleiding van de gynaecoloog je zwangerschap en bevalling in het ziekenhuis hebt doorgebracht, begeleiden we je kraambed, je kan hierover contact met ons opnemen. Ongeveer 6 weken na de bevalling, is er mogelijkheid voor een nacontrole op de praktijk. Je mag daar zelf een afspraak voor maken bij de verloskundige die je graag nog een keer wil zien. We blikken terug op de bevalling en controleren of je lichamelijk hersteld bent. We willen graag weten hoe het met de baby gaat en met jullie als nieuwe ouders. Tijdens deze afspraak bespreken we nogmaals de anticonceptie. Deze afspraak is dan tevens ons laatste contact voor deze zwangerschap, we willen dan ook graag weten hoe jullie onze zorg hebben ervaren en hopen dat je de enquête, die je via de mail ontvangt, invult.

Vragen over de kraamtijd? Bel ons.

Het is belangrijk om binnen drie dagen na de geboorte van jullie kind aangifte te doen in de gemeente waar jullie kind geboren is. Meestal is dit de taak van de pasgeboren vader maar ook andere aanwezigen van de baring mogen deze taak op zich nemen. Meer informatie over de erkenning, geboorte-aangifte en specifieke vragen over geboren worden in de gemeente Haarlem kun je op internet of bij de gemeente zelf terecht.

Door erkenning en aangifte van de baby ben je als vader/partner nog niet automatisch wettelijk vertegenwoordiger van het kind. Hiervoor moet gezamenlijk gezag worden aangevraagd. Via dit formulier kunt u samen met de andere ouder eenvoudig het gezamenlijk gezag over uw kind digitaal aanvragen. Beide ouders loggen in met hun DigiD. U hebt het Burgerservicenummer (BSN) van uw kind nodig bij het invullen van het formulier. Na het invullen van het formulier wordt uw aanvraag verwerkt.