023 532 0434

historie

Vanaf 1946, direct na de oorlog, vestigde Frieda Struyk zich als vroedvrouw op Staten Bolwerk nummer 10. Met haar is de huidige praktijk ‘Bolwerk’ begonnen. Frieda was een bijzondere, excentrieke vrouw. Oud-cliënten herinneren zich haar als een sigaren rokende vrouw, vaak gekleed in knickebocker, rijdend in een Lelijke Eend. Altijd werd ze vergezeld door een hond, de laatste jaren door drie eigenzinnige teckels. Frieda had een hart van goud en stond dag en nacht klaar voor werkelijk iedereen. Zo heeft ze jarenlang in haar eigen huis onderdak geboden aan alleenstaande moeders. 

Speciaal spreekuur

Op zondagen hield ze een speciaal spreekuur voor allochtone vrouwen die door de week lastig vrij van hun werk konden krijgen. De zondagen waren voor deze vrouwen een zoete inval zonder vaste afspraken, vaak plaatsvindend in de tuin waar dan meteen bladeren van de druivenstruik werden geplukt. 

Wel zo handig voor de dolma’s. Maar ook de rest van de populatie was vaak niet doorsnee. Er kwamen veel alternatieve mensen in de praktijk en Frieda werkte samen met de antroposofische huisartsen uit Haarlem.

Hard werken 

Ruim dertig jaar werkte Frieda als solo-verloskundige. In 1979 zocht ze er een maatje bij. Dat werd Marja Brakman, die nog steeds fulltime in de huidige praktijk werkzaam is. Marja en Frieda vormden een hecht koppel. Ze werkten hard: één week dienst, één week spreekuren en één keer in de veertien dagen een weekend vrij. En dan deden ze regelmatig ook nog waarnemingen in andere praktijken uit de regio.

De hele verloskundige zorg in die tijd was trouwens onvergelijkbaar met nu. In vier ziekenhuizen kon je toen nog poliklinisch bevallen en elk ziekenhuis had een eigen sfeer en karakter, ook om aantrekkelijk te zijn voor de vroedvrouwen. Zo bood het ene ziekenhuis de mogelijkheid om in bad te bevallen, terwijl in het andere ziekenhuizen de verloskundigen samen met de gynaecologen stuitbevallingen deden.

Vast team van vier

In 2008 schoof de praktijk letterlijk een deur op, naar huisnummer 8. Andere trouwe verloskundigen verschenen. Zo werkt Nienke alweer twintig jaar in de praktijk en is Joyce 12 jaar geleden bij ons komen werken. Zij is zelfs onder leiding van de verloskundigen van het Bolwerk geboren! De laatste aanwinst is Sophie als maat, zodat er nu een vast team van vier verloskundigen is. Bolwerk is een praktijk die barst van de historie. De boog van Frieda naar de huidige praktijk beslaat maar liefst 76 jaar!

Dertig jaar ervaring

In 1985 ging Frieda met pensioen en nam Josseline Dahler haar plaats in. Toen Marja haar eerste kind kreeg, en Josseline kort daarna ook in verwachting raakte, was een derde collega noodzakelijk. Het werk in de praktijk kon hectisch zijn, met name door de combinatie met het moederschap en mobiele telefoons bestonden nog niet vandaar de waaier aan bonte verhalen en onverwachte gebeurtenissen uit die periode.

Door de jaren heen passeerden verschillende verloskundigen, maar Marja en Josseline bleven als rode draad aanwezig. Uiteindelijk zouden ze dertig jaar lang samenwerken, tot aan de pensionering van Josseline in 2016 en Marja Brakman op 1 januari 2022.