Geboorteplan

Geboorteplan
In het geboorteplan kun je je ideeën en wensen ten aanzien van de bevalling kwijt. De verloskundige probeert hier tijdens je bevalling zoveel mogelijk rekening mee te houden en aan je wensen tegemoet te komen.
De verloskundige stelt altijd de veiligheid van jou en je baby voorop en kan dus om die reden van het geboorteplan afwijken. Ook kan het zijn dat je tijdens de bevalling toch iets anders wilt dan je van te voren in gedachten had. Je weet immers van tevoren nooit precies hoe je tijdens de bevalling gaat reageren.
Natuurlijk staat het je dan vrij om van het geboorteplan af te wijken. Hieronder volgt een korte beschrijving wat je van de verloskundige zorg kunt verwachten tijdens je bevalling. Mocht je hierna nog specifieke wensen ten aanzien van je bevalling hebben dan kun je deze kwijt in het geboorteplan.

Verloskundigen werken in diensten. De verloskundige die dienst heeft zal je bijstaan tijdens de bevalling. Helaas is het niet mogelijk om een voorkeur voor een verloskundige aan te geven, dit zou praktisch niet te realiseren zijn.

In de praktijk lopen studenten van de verloskunde academies stage. Afhankelijk van het leerjaar en het niveau van de stagiaire zal zij handelingen zelfstandig uitvoeren. Een stagiaire werkt altijd onder de verantwoordelijkheid van de verloskundige en zal nooit helemaal zelfstandig een bevalling begeleiden. De verloskundige zal altijd aanwezig zijn. Mocht je het niet prettig vinden dat een stagiaire bij je bevalling aanwezig is geef dit dan aan. De verloskundige zal altijd van te voren toestemming vragen voor de aanwezigheid van een stagiaire.

Bij een thuisbevalling wordt de verloskundige ondersteund door een kraamverzorgster, de verloskundige belt deze tijdens je bevalling om te komen assisteren. In het ziekenhuis wordt deze ondersteuning gedaan door een verpleegkundige. Vaak heeft deze verpleegkundige wel meerdere patiënten, dus is het mogelijk dat ze niet de hele tijd bij je blijft.

De verloskundige heeft altijd standaard een baarkruk bij zich. Ook in het ziekenhuis is een baarkruk aanwezig. Het is bijna altijd mogelijk om op de baarkruk te bevallen, ook in het ziekenhuis. Heb je voorafgaand aan de bevalling al een voorkeur voor de baarkruk of een andere pershouding (handen en knieën, half zittend, gehurkt, in bad) geef dit dan aan.

Een knip wordt alleen op indicatie gezet, bijvoorbeeld als de baby in nood is of er te weinig ruimte is. In principe wordt er altijd verdoofd voor het zetten van een knip of als er gehecht moet worden.

Als de baby geboren is en er zijn geen complicaties, dan wordt de baby gelijk op je buik gelegd. Mocht je hier bezwaar tegen hebben, dan kun je dit aangeven.

Indien mogelijk laten we de navelstreng uitkloppen voordat de baby afgenaveld wordt. Waar mogelijk vragen we wie de navelstreng door wilt knippen.

Als je borstvoeding wilt geven, wordt de baby, indien mogelijk, binnen 1 uur na de geboorte aangelegd.

De verloskundige zal alles in overleg met jou en je partner doen. Als zich een medische indicatie voordoet, kan het zijn dat de keuzes beperkt zijn. De verloskundige zal je dan vertellen welk beleid ze wil volgen en ook uitleggen waarom haar dit het beste lijkt. Wanneer zich complicaties voordoen tijdens de bevalling kan het zijn dat er geen overleg meer mogelijk is. De verloskundige moet soms gelijk handelen in het belang van jou en/of je kind. Achteraf zal de verloskundige dan uitleggen wat ze gedaan heeft en waarom. Wanneer zich een medische indicatie voordoet tijdens je bevalling, zal de verloskundige je overdragen aan de gynaecoloog of arts-assistent van de gynaecoloog. Indien mogelijk gaat de verloskundige met je mee naar het ziekenhuis om het verloop tot dan toe persoonlijk over te dragen. De gynaecoloog is daarna volledig verantwoordelijk voor je bevalling en zal je ook verder begeleiden. De verloskundige kan bij jou blijven ter ondersteuning maar zal geen actieve rol meer hebben.

NIEUWS