023 532 0434

MISKRAAM

Nadat de zwangerschapstest positief is heeft ongeveer 25% van de zwangeren te maken met bloedverlies. In de helft van deze gevallen is sprake van een miskraam. Bloedverlies kan ook andere oorzaken hebben zoals een snel bloedende baarmoedermond, een ontsteking of een poliep.

 

Een verlies van vroege zwangerschap

Een miskraam is het verlies van een vroege zwangerschap in de eerste vier maanden. Vaginaal bloedverlies is meestal een van de eerste verschijnselen, of er is bij de termijnecho geen intakte zwangerschap te zien. Vanaf zeven weken zwangerschap, bij een intakte zwangerschap, kan hartactie waargenomen worden. De oorzaak van een vroege miskraam is bijna altijd een aanlegstoornis, waardoor de ontwikkeling niet verder gaat en de vruchtzak met of zonder embryo stopt met groeien. Je kunt zelf niets doen om te voorkomen dat er een miskraam optreed.

Wanneer er een miskraam is vastgesteld zijn er drie manieren waarop een miskraam kan plaatsvinden (zie links hieronder)

1

Afwachten tot de miskraam spontaan optreedt

2

Toedienen van medicatie (misoprostol) waarna de miskraam vaak (sneller) op gang komt.

3

Curettage, een ingreep waarbij de gynaecoloog het zwangerschapsweefsel via de vagina en de baarmoederhals verwijdert uit de baarmoeder. Dit gebeurt op de operatiekamer met een roesje. Dit is een dagbehandeling. Zie de Rondom folder.

Herstel

Een miskraam is een emotionele en verdrietige gebeurtenis. Je bent in verwachting en die verwachting is ineens verdwenen. Emoties zoals verdriet, schuldgevoel, ongeloof en boosheid zijn veel voorkomend. Neem de tijd om deze gebeurtenis een plek te geven. Tijdens deze periode hebben we regelmatig telefonisch contact en zijn wij dag en nacht bereikbaar voor vragen of problemen.

Abortus

Er kunnen omstandigheden zijn waarin je merkt dat deze zwangerschap niet gewenst is. Je kan er dan o.a. voor kiezen om een abortus te laten doen. Het is vaak een heel moeilijke beslissing, om te besluiten tot een abortus. Echter kan het zijn dat het voor jou of jullie op dat moment wel de juiste zijn.

In Nederland heb je de keuze om abortus te doen tot 22 weken. Voor een abortus kan je terecht in een abortuskliniek, bijvoorbeeld bij de Bloemenhove kliniek in Heemstede. Als je contact opneemt voor een afspraak bij een kliniek moet je rekening houden met het feit dat er vijf dagen wordt gewacht voordat de behandeling plaatsvindt na de eerste intake. Deze ‘bedenktijd’ is een wettelijk vastgelegd. Twijfel je over abortus dan is het raadzaam zijn om snel hulp te zoeken bij het maken van deze keuze. Hiervoor kan je contact opnemen met de abortuskliniek, je huisarts, FIOM, een psycholoog of onze praktijk.
De beslissing over het afbreken of het behouden van een zwangerschap kan ontzettend zwaar zijn en heftige gevoelens met zich meebrengen. Wij vinden het belangrijk dat als het voor jou of jullie zo is dat je weet dat je hulp mag vragen aan professionals die hierin kunnen ondersteunen. Als je een miskraam hebt of net hebt gehad mag je ons altijd bellen, denk hierbij aan: ongerustheid, hevig bloedverlies of het gevoel hebt dat je flauw gaat vallen of niet lekker wordt. Wij zijn 24/7 bereikbaar.

Opnieuw zwanger worden

Een keer een miskraam betekent meestal geen verhoogde kans bij een volgende zwangerschap op een nieuwe miskraam. Je mag weer gemeenschap hebben nadat het bloedverlies gestopt is. Het opnieuw zwanger worden wordt door een miskraam niet bemoeilijkt en medisch is het ook niet nodig te wachten met opnieuw zwanger worden.

Voor elke vrouw die zwanger wil worden is het belangrijk zo gezond mogelijk te leven en foliumzuur te slikken.

Mocht je opnieuw zwanger zijn dan kunnen we een afspraak maken voor een echo onderzoek rond de achtste week van de zwangerschap. Dit is een vaginale echo om te kijken of het een vitale zwangerschap is. De volgende echo, de termijnbepaling is altijd rond de 10e week van de zwangerschap.